MIKE ROSS – THE CLOVIS LIMIT PART 1

Het duet van de Britse bluesrockzanger Mike Ross met Elles Bailey, één van de beste vrouwelijke blues- en countryzangeressen in Engeland, in de ballad “Pick Up Our Anchor” (zie video) wordt al een tijdje algemeen bejubeld in de Engelse muziekpers. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat dit over het voortdurende proberen en de daarbij opduikende turbulenties in een relatie handelende nummer intussen als eerste single uit het nieuwe album “The Clovis Limit Part 1” van Mike Ross werd getrokken.

Mike Ross woont in Brighton en is daar vooral gekend als één derde van het trio ‘Redfern, Hutchinson & Ross” dat onlangs nog het succesvolle album “Mahogany Drift” heeft uitgebracht. Voor zijn soloplaat kreeg hij de hulp van bassist Derek Randall, Hammondorganist Stevie Watts, drummer Brian Irwin, Andrea Young op fiddle, Smith Curry op pedal steel en dobro en Matt Slocum op Wurlitzer-piano.

“The Clovis Limit Part 1” bestaat uit tien nieuwe nummers die allemaal door Mike Ross van tekst en muziek werden voorzien. Daarenboven staan er ook nog zogeheten ‘radio edits’ oftewel single-versies van vier van deze nummers als bonustracks op dit eveneens door Mike Ross geproduceerde album. Heel wat van deze liedjes hebben kenmerken uit de countrymuziek, misschien vooral veroorzaakt door het feit dat de gehele plaat in de ‘Monster Studios’ in Nashville, Tennessee werd opgenomen.

In de nummers op deze plaat duiken vergelijkende elementen op uit de sound van countryartiest Gram Parsons in de als ‘vintage’-country geklasseerde songs “Young Man” met jazzy en gypsy-inslag, “Blow Away” en “Driftwood”. Maar ook de muziek die we kennen van Jeff Tweedy en zijn band ‘Wilco’ lijkt nooit veraf te zijn in enkele Britse Americana-liedjes als “Ever After”, de muzikale ode aan “Lily” met erg knap vioolspel van Andrea Young en de als een folktraditional klinkende song “Lee Of The Bay”. Het nummer “Grow In Your Garden” heeft als ietwat vreemde eend in de bijt de soul- en gospelmuziek aan de basis liggen.

Na zijn eerste soloplaat “Spindrift” uit 2014 en het daaropvolgende “Jenny’s Place” van begin 2018 zorgt dit derde soloalbum “The Clovis Limit Part 1” voor een definitieve bevestiging van het singer-songwritertalent dat Mike Ross toch wel heeft. Misschien zit er wel een “The Clovis Limit Part 2” in de pijplijn voor de nabije toekomst. Voor ons is dit alvast niet gelaten, want wij hebben ons heel goed geamuseerd met de Americana-songs op dit leuke album.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video